1 av 2
Lars-Olov Hammergård, hängiven rallyförare hela sitt liv. Idag rullstolsburen och allt mer handikappad med sin accelererande obotliga sjukdom ALS. Han vill själv välja när han ska dö
2 av 2
CH-branden. Foto: SR Gävleborg

Onsdag 7 oktober

Beslutet som inte går att ångra

Aktiv dödshjälp, eller hjälp till självmord.

Idag är det förbjudet, men borde det vara ok om den döende själv är kapabel att fatta beslutet men inte klarar av rent fysiskt att ta sitt liv? Eller finns risken att en svårt sjuk person väljer att dö för att inte ligga sina anhöriga till last? Och vilken roll har läkarna i det här?

Reportage med ALS-sjuke Lars-Olov Hammergård i Söderhamn som själv vill välja när han ska dö.

Hör också debatt mellan Anders Widman, läkare i palliativa teamet i Gävle och Niels Lynöe etikprofessor på Karolinska institutet om det är rätt eller inte med aktiv dödshjälp.

CH-branden

Vi får höra det senaste från utredningen av branden på gävlehotellet CH för drygt 4 år sedan. Tre personer misstänks för delaktighet i mordbranden. Några av dom med anknytning till krogbranschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".