Måndag 2 november

Villainbrotten ökar

Den senaste tiden har flera familjer på olika platser i Gävleborg haft inbrott i sina villor. Särskilt har polisen sett en ökning under det gångna höstlovet. Det handlar om villor i Sätra i Gävle, i Alfta, i Friggesund utanför Hudiksvall, i Kilafors och i Hassela som har fått ovälkommet besök.

Solveig Kollberg Lempke är chef för utredningsavdelningen på Gävleborgspolisen och berättar vad tjuvarna helts stjäl, hur man ska göra för att skydda sig och hur polisen jobbar.

Ekomjölk lönsamt för bönderna

En bonde som producerar ekologisk mjölk tjänar mer än dubbelt så mycket som en bonde som använder handelsgödsel och bekämpningsmedel i sin produktion. Det visar siffror som länsstyrelsen har tagit fram.

Anledningen är ett lite högre mjölkpris i kombination med ekonomiskt stöd till ekobönder. Men om både miljön och böndernas plånbok är vinnare varför går då inte alla bönder över och börjar producera ekologisk mjölk?

Ur och skurdagis fostrar vinnare för naturen

Förskoleverksamheten Ur och Skur startades av Friluftsfrämjandet 1985. Nu finns det 90 Ur och Skurförskolor i landet och nyligen fick Friluftsfrämjadet ta emot Nordiska rådets miljöpris på 450 000 kronor för att man bidragit till barnens välmående och förståelse för naturen.

På Helsingegården i Järvsö har personalkoperativet Ur och skur funnits sedan 2006.

Medvind för ny utbildning i Söderhamn

I dag startade Sveriges första yrkeshögskoleutbildning för vindkraftstekniker i Söderhamn. Fokus var med när dom 20 studenterna gick en rundvandring i Centrum för flexibelt lärande som anordnar den tvååriga utbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista