Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eftermiddag P4 Gävleborg är vårt aktualitetsprogram som går på djupet med länets nyheter.
1 av 3
Inger Källgren Sawela (M). Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
2 av 3
Carina Blank (S). Foto: Anders Ekholm
3 av 3
Lys N'sem. Foto: Magnus Hansson

Torsdag 12 november

Resan till DisneylandGävles kommunalråd, socialdemokratiska Carina Blank är på en nio-dagars resa till Disney World och Las Vegas i USA, med bibehållen kommunalrådslön. Hon reser tillsammans med kommunledningskontorets chef Helén Åleskog, Tom Widorson och Ingemar Westin . Alla fyra sitter som i styrelsen Furuviks fastigheter AB som även bekostar resan. Vad hoppas man lära sig på resan? Vi pratar med Carina Blank, på plats i Florida.

I studion finns Inger Källgren-Sawela, moderat oppositionsråd, som också sitter i styrelsen för Furuviks fastigheter AB. Hon tackade däremot nej, dels för att hon inte hade tid, dels för att hon anser att det här är en såpass liten del av verksamheten att det inte rättfärdigar en så pass lång resa.

Lys N'sem berättar om hopplösheten


Tidigare i veckan fick Lys N´sem, som bor i Söderhamn, beskedet att hon och hennes fyraåriga dotter Jessica återigen hotas av utvisning till Kongo. Ett beslut som nu har knäckt Lys. Hon orkar inte längre gå till sin praktikplats på ett servicehus och sitter nu mest bara hemma hos den familj hon bor hos strax utanför Söderhamn.

Ensamkommande flyktingbarn
Hittills i år så har 1515 ensamma flyktingbarn kommit till Sverige. Främst handlar det om barn från Somalia och Afghanistan och i genomsnitt så får ett barn vänta i 116 dagar på att få ett ordnat boende i en kommun.

Och eftersom bara var tredje kommun har sagt ja till att ta emot barn så är det i dagsläget över 500 barn som väntar i kö på ett boende. 

I Gävleborg har Nordanstig och Ockelbo sagt nej och tänker inte ta emot några av de ensamkommande flyktingbarnen trots att behovet är stort. Men varför säger Nordanstig och Ockelbo nej? Sven-Åke Ericsson från Nordanstig och Mats Åstrand förklarar.

Migrationsverkets Johan Doll är med i Fokus, och förklarar hur situationer är för de barn som just nu väntar i ankomstkommuner för att placeras ut. Han påpekar också att det pågår ett arbete för att övertyga politiker i kommuner som tidigare sagt nej att ändra sig.

Vi ställer frågan om vad som skulle kunna få dem att ändra sig till Sven-Åke Ericsson och Mats Åstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".