1 av 3
Vargar. Arkivfoto: Scanpix
2 av 3
Bo Jonare, Irina Dronova, Saado Abdi och Bejan Engström . Foto Agneta Sundberg SR Gävleborg
3 av 3
Det var långa köer utanför klimatmötet i Köpenhamn när ackrediterade representanter för folkrörelserna och media inte släpptes in av utrymmesskäl. Foto Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Tisdag 15 december

Hemtjänstanställda lejde vikarier svart

Två anställda inom hemtjänsten i Ljusdal har betalat timvikarer svart när de själva ville vara lediga med kort varsel. 

De två anställda, liksom arbetsledningen, får nu en erinran från kommunen som nu ska utreda om det förekommit svartjobb i någon större utsträckning. Dessutom kommer en Lex Sara utredning att inledas där kommunen ska se om svartjobbet på något sätt har skadat de gamla som fått hjälp. Det säger kommunens äldreomsorgschef Ingrid Haräng.

Stort intresse för vargjakt

Det är stort intresse bland jägarna i Gävleborg att få jaga varg. I dagarna väntas naturvårdsverkets besked om hur många vargar som ska få skjutas i länet och frågan är hur en licensjakt påverkar inställningen till vargen. Kan den få varghatet att minska?

Hör Ola Larsson från Naturvårdsverket, Kalle johansson från Svenska Jägareförbundet och rovdjursdebattören Sven-Erik Alhem från Djurskyddet Sverige.

Frivillig läxhjälp oumbärlig för invandrarelever

Söderhamn är en av de orter där Röda Korset arrangerar frivillig läxhjälp för invandrarelever. En gång i veckan träffas volonäterna och eleverna och för barnen är det många gånger den extra hjälpen som gör att de klarar skolarbetet.

Gävleborgare på klimatmötet

Igår ilsknande u-länderna till under klimatmötet i Köpenhamn protesterade mot i-länderna. Sveriges miljömininster kallade utspelet för systematiskt sabotage. Orsakens till u-ländernas reaktion var att de är rädda att Kyotoprotokollet kommer att skrotas vilket kan leda till att de fattiga länderna kan drabbas av miljökrav som blir tuffaför dem att klara av.

Och det var inte bara under klimatmötet som det var oroligt även i Christiania var det bråkigt och omkring 200 demonstranter satte eld på barrikader och kastade brandbomber och stenar mot polisen.

Miljökämpen Lars Igeland, Gävle, lärare på Färnebo folkhögskola är på plats i Köpenhamn och har idag köat i flera timmar för att få komma in i möteslokalerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista