Ett av de hål som vargarna bet upp i hägnet. Blodet är från skador i käftarna som vargarna ådrog sig under utbrytningen. I bakgrunden ses djurkadaver som lagts som föda åt vargflocken. Foto Drago Prvulovic/Scanpix

Måndag 11 januari

Elstängsel hindrar vargrymningar på Järvzoo

I helgen tvingades man skjuta hela vargflocken på 12 vargar i Skånes Djurpark. Anledningen var upprepade rymningar. Det startade med två unga hannar som gnagde sig ut i torsdags, när de rymde igen i lördags så sköts dem. Men när ytterligare tre vargar lyckades ta sig ut samma dag så bestämde sig parkens personal för att skjuta dem också, bland dem fanns alfatiken, flockens ledare, och när hon försvann blev resten av flocken så orolig att resten av djuren också avlivades.

Hör varför vargar flyr sin egen flock, hur Järvzoo hanterat liknande problem och vilken beredskap det finns om en varg rymmer där.

Många utförsäkrade har anmält sig till Arbetsförmedlingen

Vi nyår utförsäkrades 350 Gävleborgare från försäkringskassan och förlorade då sin ersättning, nu hänvisas de till arbetsförmedlingen och arbetsträning för att seanre slussas ut i arbete. Men för många långtidssjuka så är arbete en avlägsen lösning. Trots det har många anmält sig till den obligatoriska introduktionskursen för att kunna få annan ersättning.

Hög elanvändning ger rekordhöga elpriser

Idag drar produktionen igång på allvar hos industrierna efter jul och nyårsledigt. Risken är stor att det blir akut brist på elenergi. I slutet på förra veckan så varnade Svenska Kraftnät och under några timmar så var elpriserna tiogånger så höga som normalt. Vad styr egentligen elpriset? Vem får våra pengar? Hur mycket el gör vi av med i Gävleborg och var kommer den ifrån? 

För många villaägare med rörliga elavtal så kommer den stränga kylan att leda till ökade elräkningar men det går att med enkla medel minska på sin energiförbrukning i hemmet.

Stor efterfrågan på hundtäcken i vinterkylan

Den riktiga vinter med snö och kyla gör att allt fler hundägare nu vill klä på sina hundar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".