1 av 4
Ljusne Hälsocentral
2 av 4
Toppning av barnidrott är förbjudet men trots förbudet så äkar det allt mer.
3 av 4
FOTO: DAVID MAGNUSSON / SVD / SCANPIX
4 av 4
Sven-Olof Sandqvist på Gävleborgspolisens tekniska rotel. Foto Lotta Persson

Fokus 12 januari

Innebränd söks av tekniker i Vinnersjö

Det har varit två dödsbränder i Gävletrakten på några dagar och ännu en stor brand utanför Söderhamn igår. Till det kommer flera mindre bränder den senaste tiden.

Idag har polisens tekniker kunnat gå in i det som är kvar av huset i Vinnersjö utanför Hedesunda där den 82-årige ägaren misstänks ha brunnit inne.

Läkarbristen hotar hälsocentralen i Ljusne

Ljusneborna är ledsna, upprörda och oroliga att Hälsocentralen ska försvinna från orten. Vårdföretaget Precare vill inte längre driva Ljusne hälsocentral och säger upp avtalet i förväg. Enligt företagets vd, Inger Nelson, beror det på svårigheten att rekrytera läkare till orten. Nu blir det Landstingets uppgift att ta över när det privata alterantivet inte fungerar.

Bara de bästa behöver byta om  

Vart tredje barn lägger av med idrott eftersom de inte får vara med.
Toppning inom idrott ökar allt mer, trots att det strider mot FN:s Barnkonvention.
Kraven och pressen kommer i vissa fall från föräldrarna som ofta också agerar idrottsledare.

Elitsatsningen har ökat inom barn- och ungdomsidrotten, inte minst genom att den har gått ned i åldrarna. Christian Augustsson forskar i idrottsvetenskap vid Karlstads universitet.

Elda rätt och du undviker brand

Hälften av alla villabränder är relaterade till våra eldstäder. Vi är helt enkelt för okunniga i hur man eldar. Idag lär du dig hur du ska elda rätt av Björn Björkman som är Brandskyddsföreningens expert på eldstäder och skorstenar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".