1 av 3
En vargtik som obduceras av veterinär Erik Ågren. Foto:Joakim Lindwall
2 av 3
FOTO: ANNA SIMONSSON / SVD / SCANPIX
3 av 3
Stadshuset i Gävle.

Fokus 13 januari

Skjutna vargar saknar testiklar  

Vargen ligger stel och skinnflådd på stålbordet på Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Regeringen gick nämligen på jägarnas linje och lät dem behålla skinnen. Efteråt så har det avslöjats att jägarna har skurit av flera av vargarnas testiklar av misstag. Forskare skulle undersöka vargarnas fortplantningsförmåga men nu när testiklarna saknas så är detta inte möjligt.

Stort intresse bland lärare att söka avgångsvederlag

Gävle kommun erbjuder nu ett 60-tal lärare att gå frivilligt med avgångsvederlag eller avtalspension. Orsaken är att kommunen måste spara 54 miljoner kronor på grund av minskade skatteintäkter och antalet elever har minskat. Anders Ekholm reporter SR Gävleborg.

Misstanke om vanvård utreds

Omsorgsnämnden i Nordanstig har just utrett en 85-åring kvinnas död inom äldreomsorgen. Det handlar om bristande rutiner och nu vill nämnden ytterligare utreda ärendet där det finns misstankar om vanvård. Det började i augusti när sjuksköterskan Eva Bergkvist på Hagaängsgården kom åter efter sin semester.

Socialstyrelsen ser allvarligt på brister i vården av äldre

Socialstyrelsen ser allvarligt på vanvård av gamla och har under flera år arbetat för att förbättringar ska göras i vården av gamla. Marianne Lidbrink är utredare på Socialstyrelsen.

Givmilda söderhamnsbor hjälper kosovofamilj

I början av december avvisades en familj från Kosovo från Söderhamn till sitt gamla hemland. Pappan i familjen är sjuk och behöver mediciner och läkarvård. I Söderhamn tog man initiativet till en insamling till familjen och i morgon skickas närmare 11 000 kronor från Söderhamn till Kosovo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".