1 av 3
Ture Åkerström i Ängebo som har hjälp av hemtjänsten gillar idén. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 3
Berit Fredriksson, divisionschef primärvården Gävleborg, i Fokusstudion. Foto Jenny Sanner Roosqvist SR Gävleborg
3 av 3
OS-elden bakom lås och bom.

Tisdag 16 februari

Hotad patientsäkerhet tvingar landstingsledningen till möte

Hälsocentralerna kan inte längre ta ansvar för patientsäkerheten och får nu delvis rätt när nya rutiner betyder att vissa diktat bara ska hanteras av hälsocentralens egna läkarsekreterare.

Igår träffade Berit Fredriksson, divisionschef för primärvården i Gävleborg, några av läkarna på hälsocentralerna och nu ska frågan upp i Landstingets ledningsgrupp eftersom patientsäkerheten går före allt säger Berit Fredriksson.

Hemtjänstpersonal blir brandmän

Hemtjänsten i Svågadalen ska lära sig att släcka bränder. Det innebär att man blir först i landet med att få en mer avancerad utbildning i brandsäkerhet. Idén kommer från Hudiksvalls Räddningschef Lennart Julin och först ut blir hemtjänsten i Svågadalen där det bor 600 invånare.

Att hemtjänsten nu kan rycka in och släcka bränder innebär att fler gamla kan känna sig trygga när de bor kvar i sina hem i glesbygden. Svågagården i Ängebo platschefen Irene Ilonen anser att det här är en utveckling för glesbygden.

Hur vill M och S få fram fler jobb?

Gävleborg har Sveriges högsta arbetslöshet, dessutom toppar vi varselligan. Efter halv fyra blir det debatt mellan moderate riksdagsledamoten Tomas Tobé och socialdemokraternas riksdagsledamot Raimo Pärssinen.

Direktrapport från OS

Radiosportens Magnus Wahlman finns på plats i Vancouver för att bevaka OS.

Svenska semmelakademin firar älskat bakverk

Bengt Clarin är ständig sekreterare i Svenska semmelakademin och har full koll på vårt kanske mest älskade bakverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".