1 av 4
Tingsrätten i Gävle. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
2 av 4
Första torsdagen varje månad träffas de sedan tio år tillbaka. Sedan LM lades ner i Delsbo upptäckte arbetskamraterna att de behövde varandra och varandras minnen för att må bättre. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
3 av 4
Anders Bomark på RIA lagar gärna mat åt missbrukare i Gävle. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
4 av 4
Lagman Karl-Axel Bladh, chef för Gävle Tingsrätt. Foto Jenny Sanner Roosqvist SR Gävleborg

Torsdag 18 februari

Rättssäkerheten hotas av tolkproblem

 I brist på kvalificerade tolkar får idag nästan vem som helst tolka i en rättsprocess. Ett exempel där tolkproblem uppstått är i rättegången om CH-branden i Gävle som inleddes igår. Där en misstänkt hävdar att tolken missförstått hans slang. En studie från Brottsförebyggande rådet visar att missförstånd i t.ex polisförhör kan få allvarliga konsekvenser vid varje efterföljande led i rättsprocessen. Chefen för tingsrätten lagmannen Karl-Axel Bladh samt David Shannon medverkar.

Soppkök ska få bort missbrukarna från gallerior

Nu vill affärsidkare i Gävlecentrum få bort missbrukare som under vintern värmer sig i affärgalleriorna och stör kunderna. Därför ska nu socialtjänsten starta soppkök på Brynäs.

Arbetskamrater utan arbete

I Delsbo finns arbetskamrater som träffas år ut och år in trots att de inte har någon gemensam arbetsplats eller inte jobbar alls. Det är en grupp före detta LM Ericson anställda som behöver den lilla oasen Nya Caféet en gång i månaden. De mår bättre så.

Gävleborgare får chansen i U-landslaget

Om två veckor möter Sveriges U17-lag Schweiz på bortaplan. I landslagstruppen som precis har tagit ut finns två Gävleborgare med, dels Erik Törnros från Gävle dels Mehmed Hafizovic från Ljusdal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista