1 av 4
Idrottsmannen friades i tingsrätten men nu har han alltså häktats på nytt. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 4
Utrustning som passar är ett av kraven från tejejerna i det svenska försvaret.
3 av 4
4 av 4
Helena Larsson och Birgit Kallerhult på socialförvaltningen i Söderhamn har erfarenhet av hot i jobbet. Foto: Emelie Eriksson SR Gävleborg

Tisdag 2 mars

Idrottsmannen häktad på nytt

Den kände idrottsman från Gävle som varit åtalad misstänkt för en våldtäkt på en 18-årig kvinna i Gävle häktades i dag på nytt efter att förhandlingarna i Hovrätten slutförts. Det tyder på att mannen, som friades av Gävle Tingsrätt i december förra året, nu kommer att fällas.

Få fälls för våld mot socialsekreterare

Var femte socialsekreterare blir utsatt för hot eller våld i arbetet. Men trots det så leder de allvarliga hoten sällan till åtal eller fällande dom.

Helena Larsson arbetar som socialsekreterare i Söderhamn och hon är en av dem som blivit utsatt för flera hotfulla situationer.

Vaga vallöften från partier med stark majoritet

Hur het debatten blir under valrörelserna i kommunerna beror till stor del på hur tätt det är mellan de politiska partierna. I kommuner där det finns en stark majoritet tenderar valet att bli lamt. I kommuner där det finns en stark majoritet tenderar valet att bli lamt. Det visar en granskning Sveriges Radio Gävleborg gjort i kommunerna i södra Hälsingland. Utgångspunkten har varit partiernas valprogram inför valet 2006.

I Ovanåkers kommun har Centerpartiet suttit vid makten i drygt 30 år och när socialdemokraten Yoomi Renström läser valprogramet centerpartiet gick till val på 2006 tycker hon att det inte är något som sticker ut i det och hon hittar inget som hon inte kan skriva under på.

Ojämställt i försvaret

Sofie Bodén från Bollnärs är en av fyra tjejer som just nu gör lumpen - eller som precis avslutat sin värnplikt - som i morgon åker till Stockholm för att träffa Överbefälhavaren, ÖB, Sverker Göranson.  Deltagarna i delegationen representerare olika förband och dom är kritiska till Förvsarsmaktens jämställdhetsarbete. Nu gör dom istället själva en insats och kommer med förslag till åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista