1 av 4
André Namzi, Christopher Vouri och Elias Vikström
2 av 4
Delar av ett rasat tak.Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
3 av 4
Bo Larsson och Åsa Persson, Drömfabriken. Foto Anna Molin
4 av 4
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Torsdag 11/3 Programledare: Jenny Sanner-Roosqvist

Våld i nära relationer

ca 15.06: Vad gör polisen?
Polisens arbete mot våld i nära relationer har gett resultat - det visar en rapport som polisen nu presenterar och där man utvärderar det arbete som man satte igång för tre år sedan och som var ett direkt uppdrag från regeringen.

Och som alltså handlar om att intesifiera arbetet mot mäns våld mot kvinnor, hedersvåld och våld i samkönade relationer. I studion finns Lennart Segerqvist, chef för familjevåldsroteln på Gävleborgspolisen.

ca 15.16: Vad gör länsstyrelsen?
Det är ju inte bara polisen som arbetar mot våld i nära relationer. Alltså mäns våld mot kvinnor, hedersvåld eller våld i samkönade relationer.

Länsstyrelsen leder ett resursteam som består av allt ifrån sjukvårdspersonal till fritidsledare och socialtjänstemän som jobar med det här. Just nu är resursteamets ledare, Karin Sandgren, på konferens i Falun där man försöker hitta sätt att samarbeta över länsgränserna.


Svikna vallöften i Sandviken

ca 15.35: Ambitionerna var höga för Sandvikens kommun när socialdemokraterna fick majoritet tillsammans med centerpartiet vid valet 2006. Men kommunen har några ekonomiskt tuffa år i bagaget vilket gjort att en del vallöften har grusats.

Bland annat ville man satsa mer på kulturaktiviteter för funktionshindrade där daglig verksamhet var en viktig del. Men tvärtom har Drömfabriken, som driver daglig verksamhet åt kommunen, i år fått halverad ersättning och tvingats dra ner på kulturella aktiviteter. Det berättar Bo Larsson på Drömfabriken.


Bönder förbereder sig för nästa vinter

ca 15.45: Våren är på väg, och vinterns takras kanske är över - men nu börjar förberedelserna inför nästa år. Minst fyra djurstallar drabbades av ras under vintern, och det kan leda till stora ekonomiska och känslomässiga problem för bonden. Och nu har Lantbrukarnas Riksförbund kallat till ett möte med försäkringsbolag, länsstyrelsen och byggnadskonsulter. Jan Thoren är ordförande för LRF i Gävleborg och initiativtagare till mötet ikväll.


Ytterharnäs dammsuger Sverige

ca 16.15: Den första oktober så upphör 50-öringarna att gälla. Och handen på hjärtat är vi väl ganska många som har några av dom små kopparfägade slantarna liggandes i jackfickor och byrålådor utan att bry oss om dom särskilt mycket.

Det finns beräkningar som säger att så många som 340 miljoner 50-öringar ligger och skräpar i Sverige!

Dammsug Sverige är en kampanj där man samlar in så många 50-öringar som möjligt innan dom tas ur bruk - pengarna går sedan till SOS-barnbyar, Childhood och BRIS - barnens rätt i samhället. En del av insamlingen är Klasskampen - där mellanstadieklasser runt om i landet har anmält sig för att samla in pengar. En av dom klasser som nu har fått sina specialdesignade inslamlingbössor är klass 5-6 i Ytterharnäs skola, där André Namzi, Christopher Vouri och Elias Vikström går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".