1 av 4
Brotorget lockar igen. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
2 av 4
Leif Norberg
3 av 4
Gerhard Kax, dagens hjälte
4 av 4
Stefan Bäckström, oppositionsråd, centern i Hudiksvall som menar att Folkets Hus inte gjort vad de kunde för att hålla nere utgifterna.

Tisdag 16/3 Programledare: Lotta Persson

Vem är det egentligen som styr landstinget Gävleborg? Är det tjänstemännen eller politikerna? 89 läkare på Hudiksvalls sjukhus säger att tjänstemännen tagit över kontrollen, och möjligheterna till dialog är obefintliga. Hör ledningen besvara kritiken. Och nu ska brotorget byggas på - men det är affärsmannen Tomas Perzon, inte kommunen, som står vid spakarna.

Hudikläkare protesterar mot landstingsledningen
I eftermiddag så ska Svante Lönnbark landstingsdirektör träffa personalen på Hudiksvalls sjukhus för att besvara den kritik som 89 läkare på hudiksvalls sjukhus har undertecknat och skickat till landstingsstyrelsen.

I brevet så står bland annat:

Våra verksamhetschefer befinner sig långt från medarbetarna och för flera av oss går det månader emellan att vi över huvudtaget träffar våra verksamhetschefer. Möjligheter till fruktbärande dialog är obefintlig. Divisionaliseringen innebar omvälvande förändringar i verksamheten. Borde den inte utvärderas efter en tid?

Vi upplever att ett tjänstemannastyre har utvecklats med negativa konsekvenser för vår verksamhet och undrar om det inte är dags för politiker att ta tillbaka initiativet?

Vi pratar med Alf Norberg, oppositionsråd för vänsterpartiet och Tommy Berger (S), landstingsråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.


Brotorget - vad händer nu?

Brotorget - Bollnäs centrala torg - har blivit något av en följetong de senaste åren. Torget såldes till danska Sjaelsö, för att bli galleria. I kontraktet står det att köpet ska gå tillbaka om ingen byggstart av en galleria har skett inom 12 månader. Det tiden gick ut i januari i år och ingen vet egentligen om den grop som har grävts räknas som en byggstart eller inte

I februari stod det klart att den lokala affärsmannen Tomas Perzon tagit kontrollen av det bolag som äger torget. Politikerna i Bollnäs bestämde sig då för att försöka undvika en lång tvist över vad som egentligen räknas som en byggstart, eftersom en sån skulle kunna ta flera år - och under den tiden skulle torget helt enkelt förbli en grusgrop.

Vi pratar med Tomas Perzon om vad hans planer är.


Ännu ett Folkets Hus i graven


Folkets Hus i Hudiksvall är ett i raden som inte klarar sig. Häromdagen fick verksamheten ett sista bidrag för 400 000 kr för att klara skatteskulder och sedan blev det konkurs. En väg som oundviklig sedan subventionerna blev en viktigt politiskt fråga och avgörande var att skuldberget blev bara större och större.


Dagens hjälte räddade Elvis

Vad är Elvis utan sin vita overall? Ja, den frågan var Elvis-imitatören Tage Nordmark tvungen att försöka svara på när hans scenkläder försvann i fredags. Han blev akut sjuk och hämtades upp med ambulans - men hans koffert och ryggsäck försvann och han blev förtvivlad.

Men nu verkar det som om den här historien får ett lyckligt slut. Och mycket av det beror på Gerhard Fax. Hör honom berätta hur kan räddade Elvis overall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista