Fokus 26/4

Socialstyrelsen kommenterar dödshjälp
En patient som vill avbryta sin behandling har rätt till det, konstaterar Socialstyrelsen idag. Förutsättningen för att det här ska gälla är att patienten förstår den information som läkarna ger och att patienten även förstår konsekvensen av sitt beslut. Vården är även skyldig att erbjuda en döende patient smärtlindrande och ångestdämpande behandling". Och om patienten inte vill att en livsuppehållande behandling ska sättas in eller fortsätta - så ska läkaren respektera patientens önskan".

En av Sveriges största kämpar för dödshjälp - Lars-Olov Hammergård från Söderhamn - fick inte uppleva det som han kämpade för de sista fyra åren av sitt liv- rätten att själv få bestämma när han skulle dö. Lars-Olov Hammergård led av den obotliga sjukdomen ALS. I ett sista brev vädjade han till Socialstyelsen om hjälp men orkade inte vänta på svaret utan tog sitt liv.


Beslut om Strömvallen kommer idag
Just nu fattas beslutet om Strömvallens framtid på kommunfullmäktige i Gävle. Arenen, där Gefle IF spelar allsvensk fotboll, ska byggas om och förslaget är att bygga en läktare helt i trä. Men det här är ett kontroversiellt förslag - både GIF själva och fotbollsexperter har protesterat mot lösningen. Strax efter 15:00 debatteras det här i kommunfullmäktige och vår reporter Emelie Ericsson finns på plats.


Invandrare utan pris på företagargala
I lördags var det företagarnas årliga gala, där man delade ut priser till varandra för framgångsrikt företagande. En sorts företagsgrammisgala och Hasse Persson var där. Men varför var inga invandrare nominerade?


Politikerutfrågningar
Idag är det dags för Miljöpartiets Maria Aspers att komma till studion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista