Maria Aspers (MP)

Maria Aspers är 55 år, utbildad agronom och sitter som landstingråd för Miljöpartiet. Ursprungligen kommer hon från Ockelbo, men nu bor hon i Gävle. Hennes taxerade inkomst 2009 var 560 000, upp från 2008s 545 000. Hon sitter som ledamot i Länsfolkhälsorådet, Hälso- och sjukvårdsutskottet, Kollektivtrafikberedningen och länets handikappråd.

Snabbfrågor:

- Kommer det att behövas en höjning av landstingsskatten? 
- Borde all sjukvård privatiseras?
- Ska Gävleborg ha tre akutsjukhus?
- Borde landstinget enbart syssla med sjukvård?
- Ska den som har pengar kunna köpa sig till bättre vård?
- Vill du sälja ut fler sjukhus än Bollnäs?
- Ska det vara fritt att välja kejsarsnitt?
- Är det allas rätt att få barn?
- Finns det för få vårdplatser i Gävleborg?
- Ska all kvalificerad sjukvård flyttas till Gävle?
- Är det okej att få vård i en korridor?
- Behövs verkligen landstinget som organisation?
- Har landstinget ett problem med sin personalpolitik?
-
Ska landstinget dela ut gratis sprutor till narkomaner?
- Är det viktigare med nära vård än med bäst vård?

I backspegeln
Vi tittar under den här punkten på vad du har sagt, gjort och lovat under tidare perioder.

Den här mandatperioden föll er samregering därför att en av miljöpartiets representanter (Lazlo Gönczi) steg ut ur partiet och blev en politisk vilde som röstade för den borgeliga budgeten. Det ledde till fem månader utan politiskt styre i landstinget. Hur upplevde du den situationen? Hur ser du på hans agerande? Vad blev konsekvenserna?

Andranamnet på miljöpartiets lista inför det HÄR valet, Marcus Häggström, gjorde precis samma sak förra mandatperioden. Då var han representant för vänsterpartiet, bröt sig ut ur och vände sig mot sitt eget parti, och röstade med den borgeliga majoriteten. Hur ser du på det? Hur högt är egentligen taket inom miljöpartiet? Om alla får vara med och man har total åsiktsfrihet, hur ska väljarna veta vad ni som parti står för?

Du är ansvarig för folkhälsa. Gävleborgarna är kända för att ha väldigt dålig hälsa, och dör flera år innan invånarna i andra län. Hur ser du på det? Är du nöjd med era resultat? Ni kritiserades i mitten av april av båda landstings och kommunrevisorerna, vad var det de tyckte inte fungerade? De sade då att länsfolkhälsorådet, som du är engagerad i, hade en roll, att den inte har en tydlig organisation och styrning. Många försöker samarbeta och ingen vet vem det är som styr, eller vem som ska göra vad. Hur ser du på den här kritiken? Borde inte du som landstingsråd ha strukturerat upp det här på ett tydligt sätt?

Stafettfrågan
Från Stig Zettlin SVP: Kommer miljöpartiet fortsätta samarbete med samarbetet efter socialdemokraterna efter valet 2010?

På tapeten
Du sitter i handikapprådet, som har blivit skarpt kritiserat från handikapporganisationer. De säger att allt ser bra ut på papper, men i verkligheten efterföljs inte det. Har de rätt i sin kritik? Vilken del har du i det?  På er hemsida finns ingen information från er inom landstinget Gävleborg om vad ni arbetar för - vad får man om man röstar på miljöpartiet i landstingsvalet? Vilken är er absolut viktigaste valfråga?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista