24 maj

Läkaren började bråka med en kollega och lämnade en patient på operationsbordet, som senare dog. Totalt har hon fällts för 29 felbehandlingar i Norge, gett upphov till 13 miljoner i patietskadeförsäkringar och förlorat rätten att operera. Och norska mynsigheter skickade ut en varning till grannländerna, men nu trots det arbetar hon nu i Hudiksvall.

Sverigedemokraternas enda kandidat i Ljusdal sparkades - eftersom han uttalade sig positivt om invandrare. Och vi frågar ut socialdemokraternas förstanamn till riksdagen Raimo Pärssinen.

Skandalläkaren i Hudiksvall

Den kvinnliga läkaren är HSAN anmäld i Sverige vid 7 tillfällen men friad i samtliga. I Norge har kvinna anmälts 42 gånger och fällts i 29 fall.

Norska myndigheter har förbjudit kvinnan att operera i Norge och den norska staten har fått betala över 13 miljoner kronor i patientersättningar för de skador som läkaren har åsamkat patienterna.

Hur reagerar Hudiksvallsborna? Vi är på plats.

Kjell Norman är kvinnans chef och är med oss i studion.

Norska myndigheter skickade ut en varning till samtliga grannländer, men det verkar ha stannat hos socialstyrelsen. Hur kan det komma sig att hon får operera i Sverige? Vi pratar med Per-Anders Suneson, chef för tillsyns avd. på Socialstyrelsen.


Politikerutfrågningar
 Varje vecka intervjuar vi ett av toppnamnen inom riksdags- och landstingspolitiken. Idag är det dags för Socialdemokraternas Raimo Pärssinen.


SD sparkade invandrarvänlig kandidat_
Sverigedemokraternas ende kandidat till kommunfullmäktige i Ljusdal uttalade sig positiv om flyktingmottagningen i kommunen.

Efter uttalandet drog partiet i Gävleborg in fullmäktigelistan för Ljusdal och kandidaten blev petad.

Exempel på skadestånd

Man i 80-årsåldern:  Bryter lårhalsen och ska få protes, men huvudet på protesen glider in i buken och såret infekteras. Dör 4,5 månader efter ingreppet. Läkaren kritiseras för sviktande kompetens och omdöme.
Kostnad: 130 000 NOK

Kvinna i 80-årsåldern: Fick en höftprotes. Operationen medförde en benförlängning på 6-7 cm. Djupt olyckligt, och ökar risken för infektioner.
Kostnad: 123 000 NOK 

Man i 50-årsåldern: Opererad efter motorcykelolycka, infektion i operationsområdet på grund av kvarglömt material.
Kostnad: 2 519 100 NOK

Kvinna i 50-årsåldern:  Får höftprotest på grund av artros. Skador på nerver gör att hon får en vaggande gång. Operationen ej utförd efter gällande regler.
Kostnad: 1056 000 NOK

Kvinna i 50-årsåldern: Bröt underarmen efter fall på isen – operationen misslyckas och kvinnan utvecklar reflexdystrofi  med smärta och stelhet i armen.
Kostnad: 736 000 NOK

Kvinna i 50-årsåldern:  Knäoperation, artros. Operationen avslutas utan att vara klar, med nedsatt funktion och smärtor som följd.
Kostnad: 560 000 NOK

Kvinna i 50-årsåldern: Får höftprotest på grund av artros. Komplikationer, protesen hoppar ur totalt 12 gånger. Det opererade benet har förlängts betydligt, och lårbensprotesen är betydligt felroterat.
Kostnad: 225 000 NOK
#fil=8367#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.