Fokus 25 maj

Läkaren som felbehandlat många patienter i Norge omplaceras nu.  Vad ska hon göra? Varför fattades det här beslutet nu? Svante Lönnbark, landstingsdirektör, och Kjell Norman, divisionschef, kommer till studion.

 Vet du redan nu var du vill gå på kräftskiva, eller när du vill till stranden med kompisar? I Ovanåker måste man beställa färdtjänst nu för alla sina sommarresor. Och unga miljöhjältar vann en lägerskola - Murgårdsskolans elever paddlar, smider och njuter av sitt pris.

Läkaren omplaceras
De senaste dagarna har det blåst rejält kring den kvinnliga läkare som förlorat rätten att operera i Norge men nu arbetar i Hudiksvall. Igår sade divisionschef Kjell Norman att han hade fullt förtroende för henne, men idag meddelade man att hon omplaceras och ej längre får ha någon kontakt med patienter. Man har dock inte fått tag på läkaren som är på semester, utan skickat henne ett SMS med informationen. Flera patienter från Hälsingland har nu kommit fram med egna historier om hur de behandlats av läkaren. Några positiva, andra negativa, och flera HSAN-anmälningar är på gång.


Resa till stranden i juli? Boka nu!
I Ovanåkers kommun måste de som har färdtjänst vara ute i väldigt god tid för att kunna resa utanför länets gränser i sommar. I ett brev har de med färdtjänst fått reda på att dom måste boka resorna upp till två månader i förväg.

Malin Wikström som sitter i rullstol är en av dom som fått brevet och hon reagerar starkt på att hon måste ha en sådan lång framförhållning.

Bertil Eriksson är socialnämndensordförande i Ovanåkers kommun och får svara på kritiken.


Lägervinnare
Fyran på Murgårdsskolan i Sandviken vann första pris i en tävling där det gällde att återvinna och sortera sitt avfall. Nu njuter de av sitt pris - en två dagars lägerskola där de får prova på smide och paddla kanot. Vår reporter Lovisa Löwenborg är på plats.