1 av 2
Under en presskonferens på onsdagen berättade ansvariga i kommunen och landstinget om missförhållandet. Foto: Anna Molin SR Gävleborg
2 av 2
Hunden Sazka söker. Hon är en 5-årig dobberman från Sundsvall som kallats in i sökandet och hon har tidigare lyckats hitta försvunna personer med framgång. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg

Fokus torsdag 7 oktober

Socialstyrelsen kritiserar lagbrott

Igår avslöjades ju att en utvecklingsstörd på ett av Gävle kommuns boenden med särskilt stöd har bundits fast i sängen varje natt i mer än 25 år. Socialstyrelsen har aldrig sett något liknande fall och kräver nu att kommunen ser över alla sina boenden.

Hur kan det komma sig att kommunen haft så dålig kontroll på sina egna boenden? Hör Socialstyrelsen och Omvårdansnämndens ordförande i Fokus.


Polisen dyker i Lill-Nien 

Polisens fynd av en kroppsdel igår har lett till ett genombrott i utredningen när det gäller det misstänkta styckmordet på Christian Larsson och idag gjordes ytterligare fynd utanför på platsen utanför Alfta där avspärrningen nu har hävts. Nu letar polisen efter resten av kroppen i Lill-Nien, en sjö på gränsen mellan Bollnäs och Hudiksvalls kommun. Polisen misstänker att en knarkskuld var motivet.


Pygméättlingar får hjälp av Världens Barn

Sedan 50-talet har numera 80-åriga före detta pingstmissionärern Marion Pettersson från Jönköping har bott i södra Burundi. När hon blev pensionär drog hon igång ett projekt för ursprungsbefolkningen twa, pygméättlingarna som levt i gräslig fattigdom vid sidan av samhället. Ett projekt som stöttats av Världens Barns insamlingar och som nu lett till att de går de i skola och har lärt sig bruka jorden.


Inställt travlopp upprör i travvärlden

Ikväll är det trav i Bollnäs, men inför lottningen byttes ett av loppen ut. Det handlar om ett montélopp för kallblod. Monté, där man rider på travhästarna, är en av travsportens satsningar på tjejer inom sporten, men trots att det blev 7 anmälda till loppet och det därmed borde ha körts så skedde inte detta utan loppet byttes ut mot ett vanligt lopp för varmblodstravare. Det här har upprört såväl aktiva inom kallblodstravet som hästägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".