1 av 3
2 av 3
Vargar. Arkivfoto: Scanpix
3 av 3
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Fokus onsdag 13 oktober

Tonåringar misstänks för villainbrott

Den senaste månaderna har villainbrotten dubblerats i Söderhamn och många söderhamnare har sovit oroligt eftersom gärningsmän i vissa fall tagit sig in hos sovande familjer. För Söderhamnspolisen är det här något nytt och man hoppas att det inte är en trend som kommit för att stanna. Nu misstänker polisen att det hanldar om ett ungdomsgäng där minst tre pojkar är under 18 år och där det också finns droger med i bilden. Vår reporter Christian Höijer har träffat ett par familjer som haft påhälsning av den inbrottsliga som gäckat Söderhamn.


Nya vargar kan komma från djurpark 

Vargvalpar från nordiska djurparker kan bli de första tillskotten för att genetiskt förstärka den inavlade vargstammen i Sverige. Vuxna vargar kan tas från Finland om de först behandlas mot dvärgbandmask, radiomärks och observeras i sex månader. Även vargar som vandrat in österifrån till Norge kan bli aktuella på samma villkor.

Det är några av förslagen i en remiss som Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt nu går ut med. Remissen handlar främst om hur smittskyddet och djurskyddet ska kunna säkerställas när vargar tas in till vargstammen i Sverige. Högst 20 vargar ska tas in, enligt ett beslut av riksdagen.


World Cup i bandy i Sandviken

I morgon startar World Cup i Bandy, hur blir det med bandyfesten? Egentligen sista chansen för Sandviken som fått låna cupen av Ljusdal, men nu vill Sandviken fortsätta att arrangera cupen.


Klädinsamlingen klar nu väntar försäljning

Idag var det sista insamlingsdagen inför vår klädloppis till förmån för Världens Barn. Idag tog programchef Kerstin Carlsson och projektledare David Holm emot kläder i Gävle, nu väntar prismärkning och sedan försäljning på fredag. Samtidigt kan man bjuda på olika plagg som finns ute på en nätauktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".