Åsa Wiklund Lång (S). Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
gävle

Gävle kommun svarar på skolkritik

1:41 min

Elever som inte fick godkända betyg, dålig uppföljning av undervisningen och för stora barngrupper. Skolinspektionen kom med svidande kritik mot Gävle kommuns skolor och fritids tidigare i år. Nu kommer kommunens svar på kritiken.

– Ganska få stycken i Skolinspektionens kritik var överraskningar utan det var aviserat sedan förut att det måste ske en rad förändringar för att kraftsamla och få ihop de resurser vi har, säger Åsa Wiklund Lång (S), ordförande i Barn och ungdomsnämnden.

Det var inte några tveksamheter från Barn- och ungdomsnämnden när förslaget i går godkändes.

– Vi tittar på hela skolorganisationen för att se hur vi ska organisera oss på bästa sätt för att möta elevers behov.

Så nu ska rektorerna ute i skolområdena kalla samman en ny ledningsgrupp - ett slags nätverk med uppdrag att få eleverna att klara målen.

Dessutom ska Elevhälsans verksamhet ses över. Efter det gångna årets dramatik med chefsavhopp, polisanmälningar och en stor internutredning ska nu en ny organisation byggas upp.

Fritidsverksamheterna, som kritiserades för stora barngrupper och lite personal, blev i veckan utlovade tillskott på 15 miljoner kronor. Men det är inte säkert att det räcker.

I slutet av juni skickas kommunens förslag till åtgärder in till Skolinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista