Google hatar Gävle

Vi vet ju att Google stävar efter världsherravälde, kontroll över våra hjärnor och allt sånt där. Eller vet och vet, vi har god anledning att tro så i alla fall. Eller god och god, om vi tillåter oss att vara så konspiratoriska som vi vill vara, så är det en oomkullrunkelig sanning.

Döm om vår frånvaro av förvåning när vi insåg att  förnekar staden Gävles existens.

Testa själv att försöka översätta frasen ”Jag vill köpa en tågbiljett till Gävle.” och se var du hamnar.

Så här förklarar Google själva sitt hat i ett mail, givetvis ville de inte ställa upp på en intervju.

Google Översätt är baserad på statistiska uträkningar så kallad maskinöversättning.

Det finns mycket underlag för ett stort språk som till exempel engelska, men för ett litet språk som svenska är underlaget inte alls lika stort, därför blir det fel ibland. Ju mer text på svenska som finns på nätet desto mer ”lär sig” systemet.

Dessutom finns en funktion där användare kan föreslå bättre översättningar för ord som blivit fel. Ju fler som gör det desto bättre blir alltså översättningarna.

Pyttsan, säger vi. Hur förnekandet av Gävle hänger ihop med världsherravälde och kontroll över våra hjärnor har vi inte riktigt knäckt än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".