Vad är egentligen medelklass?

Wow, här startar vi diskussion på direkten. Vad är medelklass?
Lugn, vi ska gör listor så snart som det bara går - OCH omröstningar! Först ut är Hannele:

”Har inte ”Puss” gått från ett fjortisavslut på internetmeddelanden till att annamas av medelklassiga manliga creddos?”

Okej, frågan är om ironiskt användande av ömhetsbetygelser är medelklassigt, eller 70-talistigt? Jag vet inte än men det känns ju som ironi, som grundar sig på förförståelse av komplext system kräver större kunskap, alltså - att det är relaterat till utbildning. Är jag nått på spåret?

Tvån från Tobias: ”Det är en missuppfattning att en majoritet av svenskarna skulle tillhöra medelklassen.” ”så vagt begrepp att det har spelat ut sin roll” ...

”I Sverige har det väl snarare att göra med en ovilja hos människor att tilhöra någon form av ytterlighet.”

Okej, mycket här - alla vill va medelklass för att det är mellanmjölk å potatismoslugnt. Men är det fortfarande inte relevant just som NORM - alltså att det säger något om det vi VILL va. Är inte kanske måttlighet, lagom-tanken rotad just i medelklassen? Och den sägs ju vara väldigt svensk. Vad tror du Tobias?

Sist ut, Therese: ”Vi har inte särskilt höga löner, men vi äger bostad, bil och har bra jobb, vi har pengar till allt vi behöver. Det kan iofs lika gärna beteckna arbetarklass, men jag känner mig ändå som medelklass, kanske för att jag är kontorsråtta.”

Ah, frågan om hur man känner sig - alltså självidentifiering som inte har med materiella omständigheter att göra. Är det fortfarande så att kroppsarbete är det enda ”riktiga” arbetet? Men hur har kropp å klass förändrats nu när en tajt bod är status, medan fethet är hatat. Har vi tappat drömmen om att ligga med stålarbetare, till förmån för gymmade jurister? Och exakt vilken kropp vill vi ligga med - en gogodansare som har ”Carpe Diem” intatuerad? Känns inte det liksom lite... Tabitha?

/Puss henke

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".