Svårt att påverka politiker och fler anmälda sexuella övergrepp än i andra kommuner - låt oss presentera Årets Ungdomskommun

Varje år får en kommun i landet äran att kalla sig Årets Ungdomskommun. Dessutom får de 150 000 kronor i prispengar. Under 14 års tid har en ungdomskommun utsetts per år. Totalt har det kostat 2,1 miljoner kronor i skattepengar.

Gräv-Josephine ställer frågan: Hur utses Årets Ungdomskommun egentligen?


Det visar sig att den ansvariga myndigheten, , inte granskar
* grundläggande offentliga dokument - som till exempel stora enkäter där ungdomarna i kommunen berättar att över 60 procent inte har en aning om hur de ska påverka beslut i kommunen
* eller brottsstatistik som visar att ungdomar under 18 år blir utsatta för mer sexuellt våld än i landet i stort.


Brunchrapportens granskning visar också att Ungdomsstyrelsen inte pratat med ungdomar i de kommuner som blir nominerade. Det enda som avgör vem som får de 150 000 kronor i prispengengar enligt ansvarig handläggare Jonas Larsson-Thörnberg,  är kommunernas egna ord om att de är bra för ungdomar.

Läs mer om Josephines granskning:

Här finnns listan på alla

Bor du i en av Ungdomskommunerna - Umeå (vann 2008), Kristinehamn (vann 2007)och Östersund (nominerad) - vad tycker du om det här - bor du i en kommun som är asbra för ungdomar?