Gräv-josephine

Våldtagna män – tabu och dåligt mottagande

De senaste månaderna har vi kunnat läsa i tidningarna om män som blivit våldtagna. Idag pratar vi med Erik 42 år som var sjuk och sängliggande när han blev utsatt för en fullbordad våldtäkt – av en kvinna. Och Björn, som bara var 16 år när hans oskuld togs av en 14 år äldre man. Han var så rädd så att han skaka. Men hur stort är mörkertalet? Hur många män vågar berätta om sexuella övergrepp?

Vi har undersökt beredskapen på landets största sjukhus – och det visar sig att det inte finns några rutiner för hur våldtagna män ska tas emot. Akutläkaren Klara Strömberg, som jobbar på Sveriges enda sjukhus med utarbetad handlingsplan för våldtagna män, är kritisk och säger att viktiga bevis kan förloras när sjukhusen inte vet vad de ska göra.

Vill du berätta om vad du varit med om, anonymt? Maila vår reporter på josephine.freje@sr.se. Har du synpunkter och tankar på ämnet? Maila redaktionen på brunchrapporten@sr.se Har du blivit utsatt och vill prata med någon? Ring Brottsofferjourens riksnummer på 0200-21 20 19 eller gå in på och hitta en jour nära dig.