Gräv-josephine

Gräv-Josse granskar: Hur bemöter samhället killar som våldtas?

Idag följer Gräv-Josse upp förra veckans granskning av hur våldtagna män tas emot på landets största sjukhus. Det visade sig att endast en akutmottagning, på Södersjukhuset, hade rutiner för våldtagna män. Något som akutläkaren där var väldigt kritisk till.

Nu har andra killar hört av sig som också har blivit våldtagna och aldrig vågat prata om det. Vi har försökt nå landets alla mans- och killjourer, samt kriscentrum för män för att se om det finns enkel hjälp för utsatta killar. Det är ett dystert resultat, med telefonsvarare och okunskap.

Gräv-Josse kollar också hur killar som blir misshandlade av sina pojk- och flickvänner blir bemöta hos polisen. Forskaren Carin Holmberg på RFSL är kritisk. Men Rikspolisstyrelsen säger sig nu ha påbörjat en utbildning om just det här. Vad bra! Men utbildningen är inte obligatorisk och dessutom är det osäkert om tid kommer att finnas, tack vare att mycket polisresurser kommer att gå åt under EU-ordförandeskapet.

Har du blivit utsatt för sexuellt eller annat våld? Ring Brottsofferjouren på nummer: 0200-21 20 19. Eller gå in på  för att hitta din lokala jour.

Vill du dela med dig om vad du har varit med om, anonymt, eller har du synpunkter på ämnet? Maila Gräv-Josse: josephine.freje@sr.se

Så här lät det i programmet: