Gräv-josse granskar 2 november

Friska foster aborteras av misstag

Feltolkade ultraljud gör att önskade och helt friska foster riskerar att aborteras av misstag. Brunchrapporten har i sin granskning hittat 24 fall från de senaste åren där föräldrar skickats hem med abortpiller eller besked om att deras foster är dött - när barnet i själva verket varit fullt friskt.

Malin, 26, hade tur - hon litade inte på beskedet och kontaktade en annan läkare - som konstaterade att hennes foster var fullt friskt.

– Helt fruktansvärt, man kan ju inte skriva ut abortpiller till någon som har ett önskat foster i sin mage, säger Malin.

I vissa fall, som i Malins, har olyckan lyckats att undvikas, med sorg och chock som den enda skadan. I andra fall, ungefär hälften av de vi hittat, har kvinnorna tagit pillren eller låtit sig skrapas - med följd att det friska barnet skadats kraftigt eller i vissa fall dött.

Men enligt experter bör man alltid göra en andra kontroll när ultraljudet visar att kvinnan fått ett missfall.

– Antingen kan man ta tillbaka patienten efter en vecka, eller så har man två olika undersökare samma dag, säger Harald Almström, ultraljudsexpert som skrivit riktlinjer till landets gynekologer.

Läs intervju med Harald Almström:

Men av de 10 sjukhus Brunchrapporten granskat, bland annat några av Sveriges största sjukhus som till exempel Karolinska och Sahlgrenska, har bara hälften som fast rutin att alltid göra en dubbelkoll innan man skickar hem någon med besked om missfall och ett recept på abortpiller.

HAR DU VARIT MED OM NÅGOT LIKNANDE? KONTAKTA OSS: TipsaJosse@sr.se

Hör hela Josephine Freje Simonssons granskning i Brunchrapporten, måndag 2 november klockan 11:02.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista