Dubbelkollar ni alltid innan ni konstaterar att det är ett missfall?

Gräv-Josse har ringt till tio sjukhus och frågat vad de har för rutiner vid ultraljudsundersökningar om missfall upptäcks. Det visade sig att hälften av sjukhusen inte har som rutin att alltid dubbelkolla med ny undersökning och/eller ny läkare innan de konstaterar missfall. Men att det även hos de sjukhus som rutiner blir fel.

Fem sjukhus svarar: Nej

Karolinska universitetssjukhuset – dubbelkollar vid tveksamma fall.
– Alltid vet jag inte, om det är en rutinerad läkare och missfall på gång så gör vi inte det, säger överläkaren Lena Marions, som är medicinskt ansvarig för den enhet som har hand om aborter och många av missfallen.

Hon säger dock att de är restriktiva med att skicka kvinnor som fått missfall till skrapning och att de alltid dubbelkollar graviditet innan operation. De dubbelkollar även de tidiga graviditeterna, men i de fall då kvinnan har kommit långt in i graviditeten görs bara ett andra ultraljud om läkaren känner sig tveksam.
(Vi hittade tre fall då Karolinska gjort misstag - läs vidare i .

Uppsala Akademiska sjukhus – dubbelkollar när det är en oerfaren läkare.
– Jag har jobbat i 30 år och handleder även de yngre läkarna. Jag känner att jag själv kan avgöra om det är missfall eller inte i en sen graviditet. Känner jag mig osäker tar vi ett nytt test om en vecka, säger Elisabeth Darj överläkare och docent på Akademiska.
På Borås sjukhus tar de alltid nytt ultraljud under vecka 7 och i senare graviditeter låter de alltid en ny undersökare dubbelkolla innan de konstaterar missfall. Har ni något sådant?
– Nej, om det är sent i vecka 12 och vi inte ser något foster så vet vi vad vi ska göra. Är det en tidig graviditet bestämmer vi själva om det behöver tas om någon vecka senare.

NU-sjukvården – dubbelkollar inte om det är en erfaren läkare som gjort undersökningen.
– Är det en erfaren doktor har vi inte två undersökningar, säger Sven-Åke Carlsson som är verksamhetschef på kvinnoklinken.

Under vecka 7 kan det vara svårt att bedöma om det är missfall eller inte, enligt Sven-Åke. Då kan kvinnan få komma tillbaka en vecka senare.

I de fall vi har hittat är det många gånger erfarna läkare som har haft fel. Kan ni garantera att sådant här inte händer på era sjukhus?
– Nej, ställer du frågor på det där tillspetsade sättet kan man inte garantera någonting. Jag tycker det fungerar väl. Och hade det inte fungerat väl hade jag skrivit riktlinjer för detta, säger verksamhetschefen Sven-Åke Carlsson. Men Brunchrapporten har hittat ett fall även här.
(NU-sjukvården finns på .)

Sahlgrenska Universitetssjukhus – dubbelkollar inte alltid vid sen graviditet.
Vårdenhetschefen Lisa Eek Branzell svarar att de alltid gör två ultraljud i tidig graviditet, v 6-8, innan de konstaterar missfall. Trots det hittar vi två fall hos Sahlgrenska då kvinnor skickats hem med abortpiller i vecka 6. Först när det var för sent har det fått besked om att de inte haft missfall, utan att fostret lever. Men på grund av risk för fosterskador av abortpillren tvingas kvinnorna ta beslutet om abort.

En erfaren barnmorska på Sahlgrenska, som den relativt nytillträdde vårdenhetschefen hänvisar till, sammanfattar att de i en tidig graviditet, före vecka 8, alltid dubbelkollar – oavsett läkarens erfarenhet. I senare graviditet dubbelkollas det endast om det är en oerfaren läkare eller en erfaren läkare som känner stor tveksamhet.

Utför ni skrapningar eller att ni skickar hem kvinnor med abortpiller utan att det gjorts två undersökningar?
– Ja om hon är i vecka 10-13 så visst gör man det. Vi gör det dock inte vad jag vet under vecka 8. Men visst, om en kvinna kommer in med blödning och är långt gången behöver vi inte två ultraljud, säger barnmorskan.

(Vi hittade tre fall då Sahlgrenska gjort misstag - läs vidare i )

MAS Malmö Universitetssjukhus – dubbelkollar inte efter vecka 13.
Verksamhetschefen Gunilla Bodelsson svarar att de fram till vecka 13 har nedskrivna riktlinjer om att alltid dubbelkolla när de misstänker att något kan vara fel med fostret. Efter vecka 13 dubbelkollar dom bara när läkaren känner sig osäker. Hon känner dock till fall på sjukhuset då läkare misstagit sig och skickat hem kvinnor med besked om missfall när så inte varit fallet.
– Jag vet att vi har haft sådana här fall. Ett innan min tid som verksamhetschef (6 år sedan hon tillträdde). Som svar på det började vi jobba med strikta riktlinjer på det här området, säger Gunilla Bodelsson.

Hon berättar också att MAS har haft ytterligare ”något fall efter det”, men hon kan inte komma ihåg exakt när. Däremot säger hon att misstagen hann upptäckas innan något hände med graviditeten.

(MAS finns på .)

Fem sjukhus svarar: Ja

Universitetssjukhuset i Linköping – regel att alltid dubbelkolla, oavsett graviditetslängden eller hur erfaren läkaren är – men det har blivit fel trots riktlinjer
– Ja det är vår regel, säger överläkaren Eva Uustal Fornell på kvinnokliniken i Linköping.

Hon berättar att grundprincipen är två undersökare, gärna med några dagar emellan, innan man ger negativt besked till kvinnor med missfall eller skada på fostret.
– Det viktiga är att ha sånt här nedskrivet i PM. Att man har en försiktighetsprincip så att man inte gör några förhastade grejer, säger Eva.

Hennes råd för kvinnor att vänta - om det är en bra gravitet kommer det att hålla, annars inte. 
– Det är inget farligt att gå med dött foster i magen om det inte är utomkvedshavandeskap.

(Linköpings universitetssjukhus finns på )

Södersjukhuset Stockholm – dubbelkollar efter att det har gått fel, men har hänt även efter riktlinjerna ändrades
Överläkaren Agneta Zellbi berättar att de sedan ett tragiskt fall i slutet av 90-talet infört ett PM så att kvinnor dubbelkollas och inte skickas hem med abortpiller när de är gravida. Trots det hittar Brunchrapporten två sådana fall på just Södersjukhuset, det senaste i år. När vi berättar om fallen för Agneta har hon inte hört om dem, så vi mailar henne bland annat Lex-Maria anmälan. Agneta svarar att det första fallet, 2007, är ett väldigt komplicerat fall där patienten misstänktes ha en polyp, men också var gravid – detta upptäcktes först när de undersökte vad de skrapat ut under operationen. Kvinnan hade sökt hjälp på Södersjukhuset för ofrivillig barnlöshet.

Om det som hände år 2009, som ni har hört Malin berätta om i programmet, så skriver Agneta Zellbi så här:
”Jag kan bara beklaga det inträffade. I mycket tidig graviditet kan man aldrig sätta en diagnos utan två undersökningar med minst en veckas mellanrum.”

När vi undrar hur det är möjligt att sådant här händer trots att de har rutiner för att dubbelkolla svarar Agneta att: ”Det var en alldeles ny läkare.”

(SÖS finns på )

UroGyn Stockholm – har rutiner för att dubbelkolla, men händer ändå att det blir fel
Specialistläkaren och docenten i gynekologi, Peter Bistoletti säger att de absolut gör två undersökningar innan de konstaterar missfall. Han har själv dock varit med om att vara tveksam och att patienten sedan sökt sig till annat sjukhus där det visat sig att fostret levde.
– Det fins alltid en liten risk att man även som erfaren läkare kan missa eller inte upptäcka. Därför är det alltid rekommenderat att dubbelkolla. Även för de erfarna läkarna, säger Peter Bistoletti.

Han tycker ett bra komplement till ultraljudet är hormonprov, så att man på bara 48 timmar kan se hur det ligger till.
– Hela sjukvårdssystemet bygger på att man som läkare litar på vad andra läkare har kommit fram till. Jag utför operationer som någon annan har bestämt, det är egentligen ett stort riskmoment när man själv inte har koll på läget utan litar på journalen, säger Peter Bistoletti.

Ultraljudsbarnmorskorna – har rutiner nu, efter att en läkare gjort fel.
Ultraljudsbarnmorskan och VD:n för Ultraljudsbarnmorskorna, Gisela Bergström, säger att det alltid är två erfarna undersökare, läkare eller ultraljudsbarnmorska, som tittar innan de konstaterar missfall. I alla fall från september 2008.
– Innan det hade vi ett fall då en läkare inte såg att det var hjärtaktivitet vid undersökningen, och så såg man det först en vecka efter. Då var det inte två som tittade, och det borde det ha varit, säger Gisela Bergström.

Hon berättar att dom innan hade samma rutiner som Karolinska, där man i speciellt senare graviditeter endast dubbelkollar om läkaren är osäker.

(Ultraljudsbarnmorskorna finns på .)

Södra Älvsborgs sjukhus, Borås – har nedskrivna riktlinjer om att alltid dubbelkolla.
”Om graviditetslängden är under vecka 7 ska nytt ultraljud göras inom 5-7 dagar. Om det är över vecka 8 ska nytt ultraljud göras av annan undersökare. Om ingen fosteraktivitet påvisas erbjuds patienten avbrytande av graviditet.” Så står det i sjukhusets riktlinjer för missfall.
– Vi följder alltid det, säger Carina Göhlin på kvinnoklinken efter att hon dubbelkollat med sin verksamhetschef. De känner inte heller till några fall då de skickat hem kvinnor med abortpiller eller till skrapning efter felaktig diagnos om missfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista