"Alla gynekologer är inte helt 100 procentigt kompetenta"

Hälften av har inte som rutin att alltid dubbelkolla innan de konstaterar missfall. Socialstyrelsen brukar ge riktlinjer till vården, men de säger att de inte har några riktlinjer som specifikt rör missfall. Däremot har de som jobbar inom gynekologi och på landets kvinnokliniker en intresseorganisation – SFOG – Svensk förening för obstetrik och gynekologi – som ger ut rapporter där det står riktlinjer om hur det ska gå till.

Ultraljudsexperten Harald Almström, som skrivit en av rapporterna där vårdpersonalen får riktlinjer om precis det här.
Alla gynekologer är inte helt 100 procentigt kompetenta att använda apparaturen på rätt sätt och på akutmottagningar och vanliga gynmottagningar så har man enklare apparatur och då kan det vara svårt att att 100-procentigt säkert uttala sig om att det är ett missfall, att fostret inte lever, säger Harald Almström.

I Haralds rapport med råd runt ultraljud kan vi läsa att hos kvinnor som man vet har en ”normal” graviditet, alltså att fostret ligger i livmodern, så är ultraljudsbedömningarna osäkra på fostrets livsduglighet i 10 procent av fallen vid det första besöket.

Om man inte väntar och tar en undersökning till, rent statistiskt sett, så skulle det innebära att cirka 10 procent är osäkra bedömningar eller?
Ja om man inte har tillräcklig kompetens vid första undersökningen. Det finns internationella studier som pekar på dom här siffrorna, säger Harald Almström.

Hur stort kan mörkertalet vara?
– Ja det är jättesvårt, det vet vi inte. Det är därför vi är så noggranna med att gå ut med de här riktlinjerna.

Varför är det inte så då på flera mottagningar?
– Det vet inte jag, det är ju det här som är våra riktlinjer. Så borde det fungera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista