Psychonas mervärde

Psychon har det funnits gott om genom åren, men vissa har bidragit med mer än andra. Vi listar våra favoritpsychos och deras bedrifter.

Michael Jackson - Psychonas favoritentertainer gav oss inte bara moonwalken, utan också Neverland - en tio kvadratkilometer stor ranch med allt ett psycho behöver. Till exempel en gigantisk blomsterklocka, ett nöjesfält och ett gäng barnstatyer.

Muammar al-Qadhdhafi - Libyens relativt galna president har inte bara talat inför FN:s generalförsamling i en och en halv timma. Han har också byggt vad många kallar det största ingenjörsprojektet nånsin. Great Manmade River består av mer 1300 brunnar och fraktar 6,5 miljon kubikmeter vatten per dag från Sahara till städerna i norra Libyen.

Saparmurat Niyazov - President i Turkmenistan på livstid (1990-2006). Det största psychomervärdet han lämnat efter sig är Neutrality Arch, ett 75 meter högt monument med en guldstaty av honom själv på toppen. Statyn roterar dygnet runt, så att hans ansikte alltid vänds mot solen.

Pablo Escobar - Knarkkungen Pablo Escobar behövde något att spendera sina kokainmiljarder på. Han bestämde sig helt enkelt för att starta ett afrikanskt zoo. När han till slut sköts ihjäl hann hans flodhästar rymma innan djurparken togs över. Nu har de förvildats och det colombianska folket älskar sina nya hästar.

Ludwig II av Bavarien - Också känd som "Mad King Ludwig" byggde ett gäng sagoslott i det tyska skogarna. Mest känt är Neuschwanstein - ett jätteslott som var en hyllning till hans musa, kompositören Wagner.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista