Henriks DDR-CV

1980: Henrik föds i , en industristad med cirka 20.000 invånare, som .  Bitterfeld ses som den smutsigaste staden i Europa, det hänger ofta svarta rökmoln över staden från fabrikerna. Båda Henriks föräldrar jobbar som arbetare på ”Elektrochemisches Kombinat Bitterfeld", den statsägda kemifabriken, där de flesta Bitterfeldbo är anställda.

1983: Henriks familj får en ljusblå efter bara 6 års kötid, med den nya bilen åker de till en tältplats vid Östersjön på sommaren. Hans föräldrar fick nämligen tillåtelse att semestra där på grund av utmärkt engagemang i sina arbetsgrupper på fabriken.

1987: Henrik inträder i den socialistiska ungdomsorganisationen "Jungpioniere Ernst Thälmann". Han är jättestolt över den blåa halsduken han får och tycker mest om att sjunga i kör låten

1989: Muren faller. Familjen Torehammar åker för första gången till Västtyskland för att hälsa på släktingar. De får 100 D-Mark som välkommenspresent av den västtyska staten. Henrik köper sin första Mickey-Mouse-tidning.

1995: Henrik letar förtvivlat efter sin första kille, men utbudet bland Bitterfeldborna är skralt. Alla som är som är smarta, snygga och /eller böga flyttar till Västtyskland så fort de kan, helst till Berlin

1998: Henrik åker på ett studentutbyte till Bochum i Västtyskland- Här hittar han sin första kärlek Daniel, som lär Henrik att prata utan den Bitterfeld-dialekt, så att Daniels västtyska kompisar inte skrattar ihjäl sig så fort Henrik öppnar munnen.

2000: Henrik flyttar tillsammans med Daniel till Berlin i en lägenhet med högt i tak och parkett i Friedrichshain. Berlin-hypen är större än nångonsin i Tyskland. Han pluggar grafisk design. Reklambranschen har växt under IT-boomen och Henrik hoppas på att kunna tjäna mycket pengar efter sin examen. Han vill absolut inte hamna i samma situation som sina föräldrar som varslades i Bitterfeld och lever på socialbidrag. 

2004: IT-bubblan har spruckit och det går dåligt för samtliga 513 reklambyråer i Berlin. Nu är både Henrik och hans föräldrar utan jobb. Henrik ger inte upp utan öppnar en makrobiotisk mjölkbar i Prenzlauer Berg, som snart nämns i alla guideböcker och blir en stor succé.

2005: Henrik startar Sushi-Elektro-Parties i sin bar, där han själv är dj. Radion uppmärksammar hans populära fester och han får en egen musikshow på nätterna där han spelar musik.

2008: Efter radiostationen upptäcker Henriks talang för att prata och han blir programledare för ”Bitterfeld-Rapport”. Ett samhällsprogram för unga tyskar.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista