Jag bryr mig mer om hus än människor

Oftast tycker jag så synd om Ekot, att dom måste va NyhetsRobotar, bara vara sakliga å aldrig få fnissa åt politikers bullshit eller hata på ryska björnar. Men idag är jag avundsjuk. När något hemskt händer som i Haiti. Då är dom i sitt esse, när dom sakligt kan gå igenom vad katstrofen inneburit, vad konsekvenserna blir, vad vi kan göra i framtiden. I vårt program går vi mycket utifrån känslor, vad vi får för feeling för olika nyheter.
Inför Haiti känner jag mig blank.

Å det är ju vidrigt. Jag ser bilderna, jag lyssnar på klippen, men jag ser bara "katastrof i u-land", hjärnaktivitet: arkivera under "berör inte mig". Kanske är det min mediecynism, kanske är det det allmänna att som supersvennebanan kan jag inte relatera till det som jag inte har någon ankytning till.

Men det finns en bild jag känner inför. Det krossade presidentpalatset. Det är som ur en film, en galen extrem home makeover, en mosad symbol. Som ser ut som något som kunde finnas i europa. Så då kan jag relatera.

Jag bryr mig mer om hus än människor. Så ska det inte va.

/Henrik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".