Davos i Schweiz.

Sverige: Det här är Davos!

I Davos bröjar idag Världsekonomiskt forum. Värdekonomiskt forum, det är när politiker, näringslivsmänniskor och lobbyister snackar pengar. Stämmningen i år är ganska så deppig, eftersom det har inte gått så bra för världekonomien det senaste. Krisen har skapat ett globalt gäng av tiotusentals arbetslösa, förtroendet i finansvärlden är på all-time-low. Men ändå väljer matkhavarna - precis som de har gjort i 40 år - att träffas i Davos. DAVOS.

Det är nånting som slåg mig - men tyvärr inte mina kolleger när vi pratade om det på morgonmöte. Jag tror att  svenskarna förstår inte riktigt vad detta Davos är för nåt, inte ens bryr sig.

Davos är ett vinterligt St. Tropez. Ett lyxigt skidort i Schweiz där man beställar kaviar och champagne till après-ski. Dessutom står Davos för avskedhet: staden ligger högt upp på 1560 m och är därmed högst upp av alla städer i Europa. Thomas Manns roman "Bergtagen" ("Der Zauberberg") utspelar sig i kurorten, i en avständg värld långt ifrån det vanliga.

Är det verkligen rätt ställe att hålla Världsekomonsikt forum 2010? Skulle det inte vara ett bra PR-stragegi för finansvärlden att välja en mer folklig plats? Ett ställe som står för ödmjukhet?Södertälje kanske? Eller Bochum? Manchester?

Vad tycker du, var ska Världekonomiskt forum utspelar sig?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".