Lagen och siffrorna:

Polislagen paragraf 19:

Enkelt sagt är den indelad i tre delar. Den första handlar om rena rutin visitationer, så kallade ”skyddsvisitationer” som i stort sätt genomförs på alla som ska in i en polisbil eller till stationen. Detta för att värna om personens och polisernas säkerhet.

Det är dock inte det här som ungdomarna i förorten reagerar mot, utan när poliser i fält tar beslutet att visitera dem på gatan för att de misstänker att de bär föremål som kan användas vid brott mot liv och hälsa. Alternativ har på sig föremål som kan skada egendom. Men det ska enligt förarbetena till lagen inte räcka med att du finns i brottsregistret, eller kommer ut från en affär där de säljer sprayburkar – platsen och omständigheten måste också tala för att du just där och nu har på dig något farligt.

Så här står det i förarbetet till lagen (som förklarar hur lagen är tänkt att användas):

”Det har ansetts ytterst väsentligt att den praktiska tillämpningen inte får sen sådan utformning att den av allmänheten uppfattas som ett utslag av obefogat trakasseri.”

Så här ser det ut i Malmö och Uppsala:

Malmö: ca 400 visiterade – en kniv.

Uppsala: ca 110 visiterade – en kniv.

Ökningen:

Det har varit svårt för polisen att ta fram exakta siffror. Ex. kan en så kallad händelserapport med en PL-19 visitation innefatta flera personer. Däremot bekräftar närpolischefer de siffror vi fått fram i följande områden och säger att det skett en ökning från 2008-2009: Fittja, Gottsunda, Backa, Rosengård. År 2001 kunde endast förorten Kortedala hitta PL 19-visitationer i sina papper (0 i Fittja, Ronna, Gottsunda, Backa och Rosengård).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".