Även avlägsnande har ökat

Polisens användande av arbetsmetoden med att avlägsna ungdomar har också ökat i vissa förorter som varit oroliga under året. Det handlar om polislagen paragraf 13 – då poliser i ex. upploppssituationer har rätt att ta personer och köra iväg dem i sina bilar. Men ungdomar i de utsatta förorterna säger att det hela missbrukas.

- Dom gör inte sitt jobb, om dom gör det på rätt sätt och sköter sina kort rätt, dom trakasserar, dom jobbar inte här ute det är trakasserier, säger en ostraffad förortskille.

Even Magnusson, samordnare för ungdomspolisen i Göteborg, känner till en händelse Brunchrapporten har fått fram – då några killar från Backa släpptes av på Angeredsbron.

- Så ska vi inte arbeta, vi ska följa lagen. Och från Angeredsbron finns inte så mycket kommunikationer att ta sig därifrån heller. Så det är inget arbetssätt som vi förespråkar, absolut inte, säger Even Magnusson.

Har du tips och synpunkter? Kommentera eller maila reportern Josephine Freje Simonsson: TipsaJosse@sr.se

Researcher: Joakim Lamotte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista