Veckans ord: Prolongeringssoffan

Sagt av regissören Staffan Olzon i Aktuellt måndag 15 februari klockan 18 minuter och 30 sekunder över 21.

Staffan Olzon var med i Aktuellt och debatterade, tillsammans med Anna Carlson ordförande i Teaterförbundet. Han berättar då om hur han när han började som teaterchef gick runt och frågade de andra manliga teatercheferna om tips och fick höras talas om prolongeringssoffan.

Staffan Olzon: Då var det en hel del som talade om prolongeringssoffan, det vill säga den soffan som man använde och tar en ung skådespelerska på "Du kan få arbeta hos mig... under förutsättningar att..."

Aktuellts Lennart Persson: Tar en ung skådespelerska?

Staffan Olzon: Ja, du vet man anställer skådespelare årsvis, och kan man prolongera det arbetet, "ja du har kanske något att göra med mig här..."

Aktuellts Lennart Persson: Att man skulle ha sex på den soffan då?

Staffan Olzon: Det kan hända, det är väl möjligt att det bara var snack, men det fanns.

Ordets betydelse:
.
Soffa är just en soffa, alla vet vad det är, .
Ihopslaget betyder de två orden: Den soffan dit en manlig maktperson inom teatern tar en skådespelerska för att ha sex - i utbyte mot förlängt kontrakt. ()

Utbredning: Det är svårt att veta hur utbrett uttrycket är inom teatervärlden. En googling på ordet ger Kan ha att göra med att män 60+, (som ju är de som Staffan pratar om) inte är kända som de främsta internetanvändarna i samhället. Därav kan deras språkbruk hållas utanför bloggosfären.

/Emmy