Franz Kafka

Alla kan Kafka. Eller?

Idag slog mig en rätt så märklig rubrik i Dagens Nyheter: . Förvånat läste jag hela artikeln för jag undrade: Vad har en stackars trakasserade bloggare från Egypten att göra med Franz Kafka? En deppig författare från Prag som hatade sin pappa och skrev dystra böcker om slott och skalbaggar. Tyvärr fick jag inget svar i DN-artikeln. Efter rubriken nämndes Kafka nämligen aldrig mer. Iställte fick man läsa att bloggaren dömdes utan att han ens var med i sin egen rättgång.

Tydligen tycker redaktörerna på DN att kopplingen är uppenbar. Att läsarna självklart

känner till alla Kafkas verk,

förstår alla Kafkas verk

kan dra parallelen till bloggaren i Egypten.

Jag spekulerar nu vilt att DN menade nånting med att Kafka var en storkritiker av rättsväsendet. Men jag förstår fortfarande inte: Vad fan är en "Kafka-artad dom"?

Är det en referens till Kafkas berätterlse "Domen"? Eller till "Inför lagen"? Eller till "Processen"? Eller till "I Straffkoloniet"? Den finns massor med Kafka-texter som har nånting med en rättgång att göra, jag vet inte ens vad alla heter.

Men DN tycker att man ska fatta grejen?

Är ni så kloka i Sverige? Då är jag sjukt imponerad!

/Sonja

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".