Så här ska det funka i praktiken från 1 augusti om lagen går igenom...

- Det ska bli tydligare vem som ska betala vad, staten kommer ansvara för att ta hem svenskar vid ex. nästa tsunami. Men räkningen för sjukvård och evakuering skickas till den drabbade efter man kommit hem.

- Det är den "faktiska" kostnaden för din evakuering och sjukvård som du ska betala, inte ett generellt uppskattat värde. Din summa på sluträkningen kan påverkas av att statens räddningspersonal tar dig till ett billigt eller dyrt sjukhus.

- Statens räddningspersonal kommer inte skita i att rädda dig om du på plats säger att du inte har en reseförsäkring som täcker eller att du inte har pengar att betala räkningen. Däremot kan det bli så att staten inte skickar hem döda anhöriga om du inte kan betala, så kroppen blir kvar utomlands.

- Kostnaden kan vara allt mellan några få tusenlappar, exemepelvis att du är en av hundratals svenskar på ett evakueringsplan. Eller över en halv miljon kronor, om du exempelvis måste hämtas med ambulanshelikopter.

- Det är inte klart hur lång tid du har på dig att betala räkningen, enligt UD:s chef för konsulärt bistånd. Men i lagförslaget står det: ”Belopp som inte betalas ska lämnas för indrivning på samma sätt som enligt lagen om konsulärt ekonomiskt bistånd.” Konsulärt bistånd är ex. om du har blivit rånad på allt du har och behöver låna pengar på ambassaden för att ta dig hem. På  står det om återbetalning att du har 4 veckor på dig att betala, och att UD tar ut en avgift (på 10 procent). Efter en påminnelse går det till kronofogden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista