Brunchrapportens yttrandefrihetsskola

Henrik såg de här två filmerna och funderar på var gränsen går för när man med yttrandefrihetens hjälp mot andra som nyttjar yttrandefriheten:Juristen Jakob Heidbrink hjälper oss att dra gränsen.

Kan jag använda min yttrandefrihet för att hindra någon annans yttrandefrihet?
Juristens svar:
Det rent socialt och ur en genemsam värdegrund kan du inte det. Sen är det en annan fråga vad som gäller juridiskt - och där kan man säga att det inte går i de allra flesta fall.

Håller argumentet "luften är fri"?
Juristens svar:
Det beror på hur du gör det. Så länge du inte går över gränsen så att det blir olaga hot. När det går så långt att det hänger en smocka i luften så håller det inte.

Kan jag, som med kattungar, använda en blomspruta och spruta i ansiktet på dig?
Juristens svar:
Det är inte att rekomendera. Misshandel handlar inte alltid om fysiskt våld. Psykiska skador är också skador. Det vi skyddar med brottsbestämmelsen om misshandel är den kroppsliga identiteten.

En  klassiker, om än barnslig, är att härma meningsmotståndaren. Är det okej?
Juristens svar:
Det finns lite olika grader. Dels kan det bli förolämpning. På ett torg kan det vara störande av allmän ordning. I ett slutet rum, som Vilks föreläsning, finns det möjlighet att avlägsna folk som är störande.

Kan man göra som i andra sociala sammanhang. Om någon säger något rasistiskt inte kommenterar det utan ger vännen ett glas vin och säger "gud vilka muskelösa armar du har"!
Juristens svar:
Det beror på om man har någon som Vilks som är så förtjust i sitt eget budskap att han ändå inte byter ämne. Men du kan ju försöka.

Lyssna på hela skolan här: