Här, på stadsbiblioteket i Jönköping, kan du avnjuta rättegången direktsänd på vita duken.

Blåst bygd och rättegång på bio

I dag inleds mot Habo Finans vid Jönköpings tingsrätt. Åklagaren har kallat händelsen kring det skandalomsusade finansföretaget för "en modern version av filmen ". Min första tanke är: vad menas? Ebberöd vad? Media snappade  uttrycket med en självklarhet som fick mig att känna mig pinsamt oallmänbildad. Men jag var inte ensam med min förvirring. På redaktionen trillade inga poletter ner. Inga klockor ringde. Kanske inte så konstigt när vi får reda på att det är en film från 30-talet.

Efter en snabb sökning kan jag konstatera att tre saker är centrala Ebberöds bank: Dels har vi en man i en liten bygd. Sedan har vi människor som blivit lurade på pengar.  Och avslutningsvis har vi aktiehandel. Det är inte helt olikt verklighetens Habo Finanshärva. Men det borde gå att skramla ihop lite modernare referenser. I dagens program tar Emmy tillbaka filmreferenserna från förra seklet till samtiden.

/Erik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".