Danuta Wassermas forskar om självmord på Karolinska

Flashbacksjälvmordet - ska medierna skriva eller inte?

I dagens  står det att en 21-årig man hängt sig framför sin webbkamera så att en massa flashbackare kunde se på. Det berättas att flera personer har försökt få honom att inte göra verklighet av sina planer, medan andra har hetsat honom genom att säga att han ändå inte kommer våga göra det. Det tog två timmar sedan mannen startade tråden tills någon larmade polisen. När polisen kom till lägenheten var det för sent, mannens liv gick inte att rädda.

Om den här spektakulära händelsen har Metro och de två kvällstidningarna skrivit, men inte Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. Vem gör rätt? Är det bra eller dåligt att skriva om självmord och om man väljer att publicera, hur gör man det på bästa sätt? Danuta Wasserman, professor i suicidologi på Karolinska berättar.

Hit kan du ringa om du behöver prata eller känner någon som går med självmordstankar:

112, Hjälplinjen: 020 220060, Röda Korset: 0771- 900 800, Spes Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd 08 3458 73, Jourhavande medmänniska 08 702 1680

/Hanna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".