Einstein var nere med sannolikhet

Moderater, Sverigedemokrater och sannolikhetslära

"Han har blivit påkommen"
5:26 min

Vi kan vara ett under på spåren. Dagens nyheter uppmärksammade att två politiska texter ), skrivna av , i princip är identiska.

En absolut tillfällighet! Det menar kommunpolitikern (M) i Botkyrka.
Ouff! Inte illa...Riktigt grymt Jimmy! Hur stor är sannolikheten liksom? Det ska vi försöka räkna ut i dagens program med hjälp av Peter Santesson Wilson, statsvetare och forskare.

Men vad säger du. Är du lika imponerad över detta slumpmässiga sammanträffande som vi på redaktionen?

Ur Sverigedemokraternas principprogram 2005:

”Vi avvisar försöken att anpassa människan efter storslagna utopier. I stället menar vi att politiken bör utformas utifrån hur människan är i verkligheten. Varje samhälle bör vara byggt på en värdegemenskap, en minsta gemensam nämnare i form av grundläggande normer och värderingar. Denna enande faktor är viktig för att varje människa ska kunna känna sig trygg i sin identitet.”

Ur Moderaternas ”Särskilt ytttrande till kommunstyrelsen 2010”:

”Vi avvisar försöken att anpassa människan efter kulturrelativistiska utopier. I stället menar vi att politiken bör utformas utifrån hur individer verkligen fungerar. Varje samhälle bör vara byggt på en värdegemenskap, en minsta gemensam nämnare i form av grundläggande kunskaper kring normer och värderingar. Denna faktor är viktig för att varje individ ska kunna känna sig trygg i sin identitet och i sin omgivning.”

/Erik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".