Idi Amin

Maktgalning eller MC?

5:48 min

Det är mycket diktatorer nu. Haitis exdiktator Baby Doc i går för korruption och förskingring av statliga medel men släpptes senare i väntan på rättegång. Baby Doc blev president på Haiti redan som 19åring när hon tog över tronen efter sin pappa Papa Doc.

De båda diktatorernas namn är fantastiskt lika flera rappares artistnamn. Framförallt är doktorer flitigt förekommande i hiphopvärlden. Det är både och bra exempel på. Och det är inte bara namnen som påminner om varandra.

Många diktatorer älskar guld och annat bling, fläskigt dyr inredning och överflödigt leverne. Precis som många rappare ger sken av att göra. Exdiktatorn Baby Docuppges även ha varit inblandat i kokainhandel. Och kolaförsäljning är ju någonting många rappare är bekanta med. Inte minst folkkära världsstjärnan .

Många rappare är dessutom paranoida i likhet med sina kusiner diktatorerna. Rapparen uppges ha installerat övervakningskameror i sina sovrum för att minska risken att bli åtalad för våldtäkt. En diktator som också hade lite förtroendeproblem är .

Men hur ska vi lära oss att särskilja på Det ska sidekick-Hanna svara på.

/Erik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista