Rätt sätt, enligt Jan R Andersson (M)

Röka eller skjuta - det är frågan.

8:12 min

I Stockholm diskuteras det nu om man officiellt ska införa ett sprutbytesprogram. Alltså att knarkare får gratis sterila sprutor för att undvika smittspridning.

Den här idén uppskattas av . Exempelvis: WHO Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Folkhälsoinstitutet.

Men i uttalade sig Moderaternas narkotikatalesman,  (M), emot ett sprutbytesprogram för Stockholm. Det sänder inte ut bra signaler och kan öppna upp för att fler väljer att ta knark med nålar verkar han tycka. Det låter ju rimligt. Vem blir inte sugen på en i P1? Kidsen lär springa och skaffa sprutor som om det inte fanns någon morgondag om man lät tunga missbrukare använda sig av rena verktyg och därmed minska risken för att utsättas för smittsjukdomar.

Jan Andersson har dock ett förslag för hur man kan minska smittspridning och misär bland heroinmissbrukare - dom kan ändra sättet de tar sin drog. Nämligen att röka heroinet ner i sina lungor i stället för att skjuta upp det i venerna. Fantastisk idé Jan. Verkligen. När liknande uppmaningar kommer från dig tror jag att många heroinister tänker "Herregud Jan R Andersson har rätt. Jag lägger ner det här med sprutan och puffar lite med hjälp av aliminiumfolie med svarta och brända fingrar som resultat i stället."

Men för att ta briljanta Jan på orden utreder vi vad som är farligast:

/Erik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista