Ska jag få heta Sonja Sonnenschein?

Varför vill en svensk plötsligt heta Shirazimohager i efternamn? Eller Rowshanravan? Swedeflower? Flowerland? Jo, för att den längtar efter individualitet i den svenska Karlsson/Svensson/Andersson-verkligheten. Jag fattar - men ändå inte. Jag är oerhört fascinerad av ett folk som byter namn bara sådär. Som att flytta till en finare, nyare lägenhet (även det är väldigt svenskt). Nu har också  lagt märke till denna udda namnsbytestrend i Sverige. Ser ni, t.o.m. amerikanerna tycker att det är nånting avvikande värt att rapportera om.

Tyvärr tar journalisten inte upp det mest fascinerade jag har hittat:   ebjuder en onlinetool som för att hitta på ett välklingande efternamn.

För mig är det främmande. I Tyskland heter man det man heter, punkt slut. Det är svårt att ändra namnet, möjligtvist får man byta ut enstaka bokstäver om man betalar mycket pengar. Och man får inte heller rota i familjehistorian för att kolla om nån släkting hade ett schysst efternamn. Tänk om jag skulle göra det och ta min mormors namn: Sonnenschein. Sonja Sonnenschein. Sonja Solsken. Ni hör ju. Det är inte okej med namnsbyten.

/Sonja Corinna Leister (från födseln)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".