Fjädermoln och cumulustoppar

Meteorologen och fotografen Lars-Göran Nilsson har tagit åtskilliga bilder av moln. Här visar han två av sina bilder med kommentarer. Du får också tips och råd för att kunna ta en riktigt bra molnbild.

Cirrus uncinus

Fjädermoln med krokar kallas på latin cirrus uncinus. När de följs av tätnande slöjmoln (cirrostratus), är det ett tecken på att ett lågtryck med tillhörande regnområde närmar sig. Den första bilden tog jag med molnen över havets horisont, en pedagogisk bild.

De här molnen ligger ungefär en mil upp i atmosfären och består av små iskristaller. De ändrar sin form ganska långsamt, så man har god tid på sig att försöka hitta en annan och mer intressant vy.

När jag gick bland dynerna bakom stranden och såg huset och vägen förstod jag att jag kommit rätt. Nu blev det inte bara en pedagogisk molnbild, utan också en vacker landskapsbild med en intressant komposition. Molnets och vägens diagonaler speglar varandra. Blicken följer vägen upp mot huset och sedan ut i cirrusmolnets krok, som pekar tillbaka till huset. Blickens rörelse skapar dynamik i bilden.

Blå timmen

En sommarkväll i en dansk östersjöhamn. På dagen har det varit regnskurar med åska och hagelbyar. Fortfarande ser man upptornade cumulustoppar som belyses av solen, trots att den redan har gått ned bakom horisonten. I övrigt är det den förtrollande blå skymningstimmen som dominerar ljuset. Den röda och blå färgen kontrasterar mot varandra, som varmt och kallt. Speglingen i den stilla vattenytan ger en extra dimension.

Det här ljuset varar inte länge, det gäller att agera snabbt om det ska bli någon bild. När segelbåten närmade sig från vänster tänkte jag först att den skulle förstöra stämningen i bilden, men sedan insåg jag att den skulle bli det där lilla extra som behövdes för att fullborda sceneriet. Den här bilden med segelbåten mitt i krysset mellan molnen tycker jag blev bäst.

Lars-Göran Nilsson

Att själv fotografera

Hoppas att du blir inspirerad av Lars-Görans bilder till att själv börja fotografera. Här kan du höra några tips och råd från Lars-Göran - hur tar jag en riktigt bra molnbild?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista