12 april: Snö och spöken

Nils Johansson i Varberg såg en soluppgång en gång som färgade de slöjlika molnen röda. Det varade cirka en kvart tills solen hade kommit högre upp. Nils har läst om de här vackra soluppgångarna i Indien och att det beror på ett enormt stoffmoln - var det något liknande jag såg, undrar Nils? Nej, svarar Erling Brännström på SMHI, sådana fenomen är ganska vanliga och beror på hur solljuset reflekteras.

Hur många mm nederbörd i smält from blir det av 10 cm snö? Motsvarar det 10 mm regn undrar Sven-Erik Abrahamsson från Rödeby. Normalt sett så motsvaras en millimeter regn av en centimeter snö, svarar Erling. Men det beror på vilken typ av snö det är.

Hans Carlson från Falun skriver: När jag för en tid sedan flög till Amsterdam från Arlanda och kommit en bit över norra Tyskland, tittade jag ner på molnen och upptäckte en cirkelrund regnbåge. Vad beror det fenomenet på? Erling förklarar att det krävs vissa saker för att man ska se en så kallad gloria. Och så berättar han om Brockenspöket som uppkommer på samma sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".