Brygga med rimfrost. Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX.

11 oktober: Att slippa den svenska vintern

Hans Bergström undrar vad skillnaden är på rimfrost och dimfrost och så tar vi en titt på vad daggpunkten är för något? Den förekommer ju i en del väderleksrapporter men frågan är vad den egentligen betyder. Meteorologen Erling Brännström svarar på frågor.

Isabel och Tomas ska snart gå i pension och vill då bo någon annanstans än i Sverige på vintern eftersom det är så kallt och mörkt. De söker efter ett ställe med lagom värme men där det inte är för torrt. Men det är inte helt enkelt att hitta, säger Erling Brännström. Man ska i alla fall försöka att unvika våra breddgrader.

Hans Bergström vill veta mer om skillnaden mellan dimfrost/rimfrost och kallfrost. Hans har hört alla de uttrycken användas, men det är mer än vad Erling Brännström har gjort. Han har aldrig hört uttrycket kallfrost förut.

Håkan Nilsson ringde och undrade vad daggpunkten är för något, den har han hört i en del väderleksrapporter. Erling Brännström svarade att den är ett tecken på luftens fuktighet och väldigt viktig att hålla reda på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".