8 november: Sjöbris och lågtryck

Veckans program handlade om sjöbrisen på Vänern och om lågtrycken. Kommer de från samma håll som de gjorde på 60-talet? Meteorologen Erling Brännström svarar på lyssnarnas frågor.

Åke Strid i Åkersberga hörde av sig: I väderleksrapporter hör man ofta uttrycket "mest uppehållsväder". Betyder det att det kan regna 49% av tiden eller finns det något konkret bakom uttycket? Det betyder inte att det kan regna så mycket, svarade Erling, men det är ett ganska luddigt uttryck.

Ragnar Ståhle från Sollentuna undrade om lågtryckens banor har ändrats sedan 1960-talet. Han har för sig att lågtrycken, åtminstone på somrarna, kom från sydväst och att vädret var ganska förutsägbart. Men numera verkar lågtrycken minst lika ofta komma från öst eller norr. Det här stämmer inte, sa Erling Brännström. Visst kan det kännas som att det har förändrats, men fortfarande kommer de flesta av våra lågtryck från väst, menade han.

Vi fick också en fråga om sjöbrisen. Bengt Storm från Trollhättan skriver att det ibland är sjöbris på Vänern. Och eftersom sjöbrisen vrider med solen så skulle det betyda att det blåser åt fyra olika håll, beroende på vilken kust man står vid. Nu är Bengts fråga hur det blåser mitt ute på Vänern. Det här är knepigt, säger Erling, som själv aldrig brukar segla - särskilt inte på Vänern. Men man bör hålla sig lite närmare någon kust och inte segla mitt i Vänern, där är det knepiga vindar, menar han.

Per-Erik och Gunnel Åbom i Jönköping undrar över uttrycket "växlande". Vad menar meteorologerna när de pratar om växlande vindar? Då pratar vi om vindriktningen, svarade Erling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista