Sol vid Vinga fyr. Foto: Peter Ljunggren.

22 november: Åska och stabilt väder

Det fortsätter att trilla in frågor från er lyssnare och åskan är fortfarande ett populärt ämne. Meteorologen Erling Brännström svarar på frågor om var det åskar mest i vårt avlånga land.

Gunnar är en av de som har hört av sig till oss. Han funderar över uttrycket stabilt väder. Betyder det alltid vackert eller högtrycksbetonat väder? Det här är lite knepigt, svarar Erling. Men det kan ju vara variationer även i låg- och högtryck.

Lina Eriksdotter epostade oss och undrade om det finns vissa platser i Sverige där det åskar oftare än andra? Spelar terrängen någon roll för om det blir åska? Både hon och hennes sambo är fascinerade av åskan. Och visst finns det skillnader, förklarade Erling, bland annat så åskar det normalt sett mer i inlandet än vid kusten.

Agneta Jönsson vill veta om det är farligt att cykla när det åskar. Hon tar ofta cykeln till jobbet och hamnar ibland mitt i åskoväder. Det bästa är att söka skydd, säger Erling. Man ska passa sig för att vara högsta punkten och helst söka sig in under en tunnel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".