Meteorolog Christian Rosander. Foto: Janne Wieslander/SR

19 augusti - chatt med Christian Rosander

Moderator: Nu börjar chatten. Välkomna att ställa era frågor.

07:59, 19 augusti 2012

<

Gunnar Fernkvist: Hej(Den här frågan kanske passar bäst i programmet "Språket")Sverige lär ju vara det enda land som har ordet "uppehållsväder". Vad innebär det egentligen. Man förstår ju förstås att det inte regnar eller haglar eller snöar. Men betyder det att nederbörden håller sig däruppe eller att det är ett uppehåll i allt regnande?Gunnart Fernkvist, Ludvika

Christian Rosander:

Hej Gunnar!
Uppehållsväder innebär helt enkelt att det inte faller någon nederbörd till marken. Uppehållsväder kan således både innebära klar blå himmel och massor av tunga mörka moln så länge dessa inte släpper ifrån sig någon nederbörd.

08:09, 19 augusti 2012

M: Vad menas med flackt lågtryck? Finns det flacka högtryck också?

Christian Rosander: Om ett lågtryck håller på att fyllas ut så tappar det i kraft kan man säga. Vi meteorologer tittar på tryckbilden och ritar då linjer för lika tryck. I ett fullt utvecklat intensivt lågtryckt är det väldigt tätt mellan dessa linjer. Trycket ändras snabbt alltså. Det motsatta gäller för ett utfyllt lågtryck och då brukar man säga att tryckbilden är flack. I högtryck så är det alltid glest mellan trycklinjerna men man brukar inte använda ordet flackt i samband med högtryck.

08:09, 19 augusti 2012

Ingela WK: Jag tvekar ofta mellan begreppen dis och dimma. Vad är vad?

Christian Rosander: Hej Ingela! Skillnaden mellan dis och dimma är hur lång man ser. Definitionen på dimma är mindre än 1000 meter sikt. Dis är det alltså när det är mer än 1000 m sikt och den övre gränsen är ca 10 km.

08:09, 19 augusti 2012

M: Kan det snöa och åska samtidigt?

Christian Rosander: Ja det kan det men det är inte lika vanligt med åska under vintern som under sommaren. Det beror på att de kraftiga bymolnen dör åskan uppstår bara kan bildas om det är gott om fuktighet i luften. Ju kallare luften är desto mindre fukt kan den innehålla.

08:14, 19 augusti 2012

Gunnar, Stockholm: Är fascinerad av tornados-jägarna i USA, hur svårt är det att komma i kontakt och sedan fly undan, dvs hur fort rör sig tornados och vad händer om man blir upphunnen å sitter i en bil?

Christian Rosander: Hej Gunnar!
Det har hänt att både bilar och husvagnar har kastats iväg av en tornado. De rör sig med samma fart som åskmålnet vilket vanligtvis är 15-30 km/h. Vindarna i själva tornadon däremot nå flera hundra km/h.

08:41, 19 augusti 2012

Mats K: Varför lyckades SMHI inte förvarna räddningstjänsten i tid vid skyfallet i nordöstra Småland? Var det prognosen som inte kunde förutse eller var det informationen mellan myndigheterna som inte fungerade eller berodde det på något annat?

Christian Rosander: Hej Mats!
Jag är inte alls insatt i hur komunikaitonen fungerade men i ett sådant läge så tror jag räddningstjänsten inte kan göra annat än att rädda det som räddas kan. En varning var utfärdad men regnet går ju inte att stoppa så konsekvenserna kommer ju även om räddningstjänsten skulle stå ute på plats och väntar.

08:44, 19 augusti 2012

Elisabeth i Gottsunda: Hej! Kan man någonsin få se ett regnmoln helt upplösas genom att det släpper all sin nederbörd? Igår hörde jag i en väderrapport att ett regnväder skulle komma in över södra Sverige och sedan från sydväst dra vidare, men att det längre in över Götaland "inte skulle vara så mycket kvar (av regnet)". Är det någonting liknande som min fråga? Det skulle vara häftigt att se ett moln ge ifrån sig allt sitt regn!

Christian Rosander:

Hej Elisabeth!
När ett regnmoln löses upp och försvinner så går det så pass långsamt samtidigt som det ofta flyttar på sig så det är nog svårt att verkligen "se" när det försvinner.
Det du däremot kan observera är en sommardag när stackmoln växer och under eftermiddagen tornar upp sig ordentligt. Under kvällen när solen tappar höjd kan man nästan se när dessa sjunker ihop igen.

08:47, 19 augusti 2012

Ulf: "Tidvis frisk vind" används ofta i dygnsprognos. Menas då att det blåser friskt varannan timme, var femte timme, var tionde timme eller bara en stund på förmiddag ocheftermiddag. Jag har konstaterat att det nästan aldrig blåser sen kväll och natt här i sydvästra Bottenviken. Jag vill segla i frisk vind men vet ej hur jag ska tolka tidvis. Hur definierar du tidvis? Ska jag räkna med segling även kväll när dygnsprognosen säger tidvis? Mvh Ulf

Christian Rosander: Tidvis används nog ofta av skälet att det inte finns utrymme för en mer detaljerad beskrivning. Mitt tips till dig när du ser "tidvis frisk" är att titta på något diagram eller tabell där vind och byvind presenteras timme för timme. Då kan du själv se vilka timmar det kommer att blåsa mest och när det avtar. När det blåser beror ju på hur vädret rör sig men under sommaren är det vanligt att sjöbrisfenomenet ger upphov till ett vindmaxima någon mitt på dagen eller eftermiddagen. Ett analkande lågtryck kan däremot innebära vindmaxima när som helst på dygnet.

08:53, 19 augusti 2012

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".