Alnarp startar unik golfbaneutbildning

Golfbanorna har ett stort behov av utbildad personal. Därför startar nu Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp till hösten en unik ettårig utbildning i golfbanedrift.

Enligt landskapsarkitekten Mark Huisman, utbildningsansvarig på SLU i Alnarp, handlar golfbanearbete om mer än att klippa gräs.

–Det handlar kanske framförallt om att tänka i större drag, att göra skötselplaner och ekonomiska planer, att leda personal och att projektera ombyggnader, säger han.

Det är Svenska Golfförbundet som tagit kontakt med SLU i Alnarp för att få igång en akademisk utbildning i golfbaneskötsel. Anledningen är att marknaden skriker efter kunnigt folk.

–De har talat om 20-30 möjliga arbetstillfällen per år framöver, säger Mark Huisman.

Kursen kan antingen ingå i utbildningen till landskapsingenjör, tas som ett påbyggnadsår för lantmästarstudenterna eller läsas som en fristående kurs av till exempel personer som redan idag jobbar på golfbanor. Förutom kunskap om gräs, ingår bland annat utbildning i ekonomi, lagstiftning, miljö- och vattenfrågor och praktik på en golfbana. Och arbetsmarknaden är alltså ljus - bara i Skåne finns det idag 70 golfbanor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista